Haber

Çevre Koruma Derneği Erzincan’daki Maden Faciası Sonrası Uyarıda Bulundu

MELTEM KARAKAŞ

ErzincanKaymaz’daki maden faciasına ilişkin açıklamalarda bulunan Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Fatma Özkoç, “Er ya da geç aynı katliam, yapımı devam eden 3. atık barajında ​​da yaşanacak. Kaymaz.”

Erzincan İliç’teki altın madeninde yaşanan faciaya ilişkin Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) tarafından basın açıklaması yapıldı. Filiz Fatma Özkoç, Eskişehir’in Sarıcakaya-Mihalgazi ilçelerinde kurulması planlanan altın ve gümüş madenini örnek göstererek, “Erzincan İliç’te yaşanan olayın Kaymaz ve Atalan’da yaşanmayacağını kim garanti edecek?” söz konusu.

“2022 EYLÜL AYINDA YENİDEN ÜRETİM İZNİ ALINDI”

ESÇEVDER Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Fatma Özkoç yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Eskişehir Çevre Koruma ve Kalkınma Derneği olarak Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’ndeki siyanür atık dağının çöktüğünü ve personelin yer altında kaldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Siyanürlü toprak altında mahsur kalanların bir an önce kurtarılmasını umuyoruz. Aynı şekilde 21 Haziran 2022’deki operasyonda siyanürlü solüsyon taşıyan boru patlayarak 210 metreküp siyanürlü solüsyonun toprağa karıştırılmasının ardından Eylül 2022’de yeniden üretim izni aldı. Çevre Aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) başvurmuştu. Ayrıca Türk Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) tarafından da kendisine biri kapasite artırımı diğeri ise ÇED gerekmediği gerekçesiyle dava açılmış, 6 Aralık 2023 tarihinde de iki dava açılmıştı. İşletilen altın madeninin özel hayat ve sağlığı tehdit ettiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, vatandaşı haklı bularak ihlalin yapılmasına ve yeniden yargılanmasına karar verildi.

“İLÇ’DE YAŞANANLAR KAZA DEĞİL, ÇEVRE VE HAYATIN CİNAYETİDİR”

Anagold ve Çalık Holding’in ortağı olan Çöpler Altın Madenciliği İşletmesi’nin, Anagold’un 7,2 milyon dolarlık vergi borcunun silindiği hatırlanıyor. Son yıllarda Türkiye’nin hemen her yerinde olduğu gibi Eskişehir de kâr amacı gütmeyen madencilik şirketlerinin hedefi haline geldi. Bu şirketler bitmek bilmeyen kâr hırslarıyla milyonlarca insanımızın yaşam alanını, suyunu, toprağını, doğasını ve sonuçta hayatını hiçe sayıyor. İliç’te yaşananlar bir kaza değil, bir çevre ve yaşam katliamıdır.

“AYNI KATLİAM ATALAN’DA, ALPAGUT’TA, TEKECİLER’DE ERKEN VEYA SONRA OLACAK”

Kaymaz’da yapılmaya çalışılan 3. atık barajında ​​da aynı katliam er ya da geç yaşanacaktır. Yine Cengiz Holding’in 713 hektar yani 941 futbol sahası büyüklüğündeki alanda 180 milyon ton kazı yaparak altın ve gümüş çıkaracağı Atalan, Alpagut ve Tekeciler’de de er ya da geç aynı katliam yaşanacak, patlatma ve açık alan madenciliği ve siyanür yığın liçi teknikleri kullanılarak. Üstelik siyanür pası er ya da geç dik yamaçlı topraklara sahip Sarıcakaya ve çevresini, Sakarya Nehri’ni de siyanürlü toprakla zehirleyecektir. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği, özel kişilerin çıkarlarına tahsis edilmediği ve kamu ihtiyaçları dışında bir amaca hizmet etmediği sürece madenciliğe karşı değildir ve madenciliğin önlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyuna gururla duyururuz. Maden sahalarının ülkemize ve şehrimize vereceği zararlar göz önünde bulundurulduğunda bir avuç insanın çıkarlarının ülke çıkarlarının önüne geçmesi. “

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu