Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rumen mevkidaşı Aurescu ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi: (2)

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-İsveç-Finlandiya arasında imzalanan üçlü mutabakat muhtırasında oynanan bahislere atıfta bulunarak, “Finlandiya ile görece daha az sorunumuz var. İsveç’in atması gereken daha somut adımlar var.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, Bakanlıkta görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile görüştü.

Rumen mevkidaşı ile geçtiğimiz hafta NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Bükreş’te görüşmeye geldiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, karşılıklı inanç ve ittifak anlayışının Türkiye-Romanya ilişkilerinin temeli olduğunu, stratejik işbirliğinin 10’uncu yılını kutladıklarını söyledi. 2021’de iki ülke arasındaki ortaklık.

Ticari bağlantılardan savunma sanayisine, kültürel faaliyetlerden iktidara kadar pek çok konuyu görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, “Tabii ki Romanya ile ilişkilerimizi daha üst düzeye taşıma ve üst düzey bir stratejik işbirliği konseyi mekanizması kurma kararı aldık. metni de hazırladık ve metin üzerinde anlaştık, ev sahipliği yapacağız ve o ziyaret marjında ​​bu belgeyi imzalamış olacağız ve ziyaret marjında ​​mümkün olduğunca çok belge imzalamak istiyoruz.” söz konusu.

Türkiye ile Romanya arasındaki ticaret hacmi 8,5 milyar doları aştı

Bakan Çavuşoğlu, Romanya’nın Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa bölgesindeki en büyük ticaret ortağı olduğunu, iki ülkenin ticaret hacminin geçen yıl 8,5 milyar doları aştığını, bu yıl artışın devam ettiğini ve 10 milyar doları aşacağını vurguladı.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk etapta hedefinin 15 milyar dolar olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Bu hedefi de yakalayacağımıza inanıyoruz. İmkan ve potansiyel çok. Her iki ülke ekonomisi de büyüyor. Romanya’nın ekonomik gelişimi takdire şayan. Türk firmaları için de önemli fırsatlar sunuyor. Şirketlerimizin Romanya’daki yatırım tutarı 7 milyar doları aştı. 17 bin civarında kayıtlı şirketimiz var.” dedi.

Çavuşoğlu, Karma EkonomiYönetim Kurulu toplantısını 9 yıl aradan sonra yeniden gerçekleştirdiklerine değinerek, Karadeniz’e kıyısı olan iki ülke olarak deniz taşımacılığında daha fazlasını yapabileceklerini kaydetti.

NATO müttefikleri olarak savunma, savunma sanayi ve askeri alanlarda işbirliklerine sahip olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Karadeniz’in güvenliği bizim için çok önemli. Bugünkü görüşmelerimizde de Karadeniz’in güvenliğini ele aldık. Hem baş başa hem de heyetler arası görüşmelerimizde bunu da geliştiriyoruz. Askeri eğitim iş birliği, personel değişimi ve ortak tatbikatlarla işbirliğimizi daha da güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Romanya-Polonya üçlü mekanizmasının 10. yılına girdiğini ve bunun NATO işbirliğinin somut bir sonucu olduğunu kaydetti.

Mayıs ayında İstanbul’da bir araya geldiklerini hatırlatan Çavuşoğlu, mevcut hedeflerinin liderleri bir araya getirmek ve Türkiye-Romanya-Polonya üçlü liderler zirvesini bir an önce Türkiye’de gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, terörle mücadelede yakın işbirliği içinde olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

“Özellikle PKK ve diğer yasa dışı örgütler, organize kabahatler konusunda. Ne yazık ki FETÖ’nün varlığı var ve bu konuları özellikle özel görüşmemizde tartıştık. Vize sorunları vardı, Romanya bu sorunları çözmek için ek personel atadı ve alıyor. Süreci hızlandırmak için adımlar atıldığını dile getiren Gül, “Romanya’da yaşayan Kırım-Tatar toplumu da aramızda güçlü bir bağa sahip. Temsilcileri ile bir araya geldik ve özellikle uzun yıllar Romanya’da yaşayarak kazandıkları haklardan dolayı çok mutlular.”

“Tahıl anlaşmasının aksamaması için Rus tahılının sorunsuz bir şekilde ihraç edilmesi önemlidir”

Bakan Çavuşoğlu, Rumen mevkidaşı ile Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere bazı bölgesel konuları da görüştüklerini ve Ukrayna konusundaki tutumlarının tamamen örtüştüğünü vurgulayarak, savaşın bir an önce bitmesini diledi.

Çavuşoğlu, Ukrayna’ya her türlü insani yardım dahil gerekli desteği sağlama konusunda da mutabık kaldıklarını bildirdi.

“Tahıl anlaşmasının sorunsuz işlemesi de bizim için önemli bir gündem maddesiydi. Bugün bu konuyu da ele aldık ve Romanya’nın bu anlamda çok değerli bir rol oynadığını takdirle belirtmek isterim. Yaklaşık 9 milyon ton tahıl ve diğer Romanya üzerinden eserler ihraç edildi.Ayrıca anlaşmanın bir parçası olan ve Rusya’nın talep ettiği Rus tahıl ve gübresinin sorunsuz bir şekilde ihraç edilmesi önemli olup, ilk amonyum ihracatı Rotterdam limanından yapılmıştır. Bu konuda da Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışıyoruz.”

“İsveç’in atacağı daha somut adımlar var”

Görüşmenin soru cevap bölümünde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin soru sorulduğunda Çavuşoğlu, Türkiye’nin NATO’nun genişlemesini desteklediğini belirterek, “İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği söz konusu olduğunda NATO’nun genişlemesine karşı değiliz. ittifak ruhuna uymaz dedik, ‘maalesef bu iki ülkede terör örgütleri var ve destek buluyorlar’ dedik.

Madrid’deki NATO zirvesinde imzalanan üçlü muhtıraya işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Bu ahitname aslında beklentilerinizin anlaşıldığını ve kabul edildiğini gösteren bir belgedir. Daha sonra ahitnamede olduğu gibi bu belgenin uygulanmasını takip etmek için üçlü bir daimi komite kurduk. Aslında bu komitenin kurulması önerisi Yeni hükümetle birlikte (İsveç’te) “Bazı olumlu adımların atıldığını görüyoruz. Bazı yasalar değiştirildi, terörle mücadele yasası ve anayasa değişti. Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırdıklarını da söylediler.”

Çavuşoğlu, Kasım ayında İsveç ile karşılıklı temaslara da değinerek, atılan bazı adımların sevindirici olduğunu ancak daha atılması gereken adımlar olduğunu belirtti.

Finlandiya Savunma Bakanı’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirten Çavuşoğlu, “Finlandiya Savunma Bakanı’nın Türkiye’ye gelmesi önemli çünkü Finlandiya’dan bize silah ambargosunu kaldırdıklarına dair bir açıklama gelmedi. Bekliyoruz. onlardan böyle bir açıklama.” dedi.

Bu ambargoların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Uygulamada iki ülke ayrımı yapmıyoruz. Bunu ikisi de istiyor, NATO da böyle bir talepte bulundu. Ancak Finlandiya ile bu konuda daha az sorun yaşıyoruz. İsveç daha somut adımlar atılması gerekiyor. var.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, İsveç tarafından Türkiye’ye iade edilen kişinin talep edilenler listesinde yer almadığını ve listedeki kişilerin de iade edilmesi gerektiğini belirterek, bu kişilerin malvarlığının dondurulması talebinin ciddi bir dava olduğuna işaret etti. talep etmek.

İki ülkenin atacağı adımların Meclis’i ve Türk halkını ikna etmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Üyelik konusu tamamen (Finlandiya ve İsveç) bu üçlü ahitnamedeki şartları yerine getirmelerine bağlıdır.” söz konusu.

“Yunanistan her toplantıda askerden arındırılmış adaların statüsü hakkında konuşmak istemediğini söylüyor”

Çavuşoğlu, Aurescu’nun “sorunların diyalog yoluyla çözülmesi” değerlendirmesine katıldığını belirterek, Yunanistan ile AK Parti hükümeti nezdinde başlatılan istikşafi müzakerelerin bugün de sorunların analizi için devam ettiğini hatırlattı.

İstişare görüşmelerinin bir dönem durdurulduğunu ancak artık “danışman görüşmeleri” adı altında yürütüldüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Biz bu mekanizma içinde sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalışıyoruz ama bu görüşmelerde Yunanistan diyor ki; Bunu (adaların statüsünü) ve diğer meseleleri müzakere etmek istemiyor, hele askerden arındırılmış adaların statüsünü konuşmak istemiyor.” diyor toplantıda. söz konusu.

Diyalog yoluyla analizin olmadığı bir noktada uluslararası hukukun devreye gireceğini vurgulayan Çavuşoğlu, “İşte Uluslararası Adalet Divanı. Buraya alınması için teklifte bulunduk. Yunanistan bu teklife karşı çıkınca yargı yetkisine çekince koydu.” askerden arındırılmış adaların statüsüyle ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı’nın dedi.

Yunanistan’ın diyalog yollarına ve Uluslararası Adalet Divanı’na yaklaşmadığını, gerilimi tırmandıracak adımlar da attığının altını çizen Çavuşoğlu, “Bu durumda sessiz kalmamız mümkün değil” dedi. ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’ne koşulsuz olarak güvenerek olumsuz adımlar atmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu