Ertan Aksoy: Seçimin ilk turda biteceğini ummak boş değil
Emirhan Durmaz
İZMİR – 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine 10 gün kala kamuoyu yoklamalarına çarpıcı sonuçlar yansımaya devam ediyor. Aksoy Araştırma Şirketi’nin 1 Mayıs 2023 tarihinde yayınladığı son araştırma raporuna göre Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 47,3 ile Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5,2 puan önünde olduğu belirtildi. oyların yüzdesi.
Son ovada Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy ile bulgularını ve değerlendirmelerini konuşmak için bir açıklığa geldik.
‘ESAS ODAK BU BLOK’U SABİT TUTMAK OLMALI’
Araştırma bulgularına göre seçimlerin ikinci tipte kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirten Ertan Aksoy, “Birinci tıpta özellikle muhalefet kesimlerinde seçimlerin biteceği yönündeki umut oldukça yüksek. Bunun boş olmadığını belirtmek isteriz, oy bandının %47-48 civarında olduğunu gözlemliyoruz ki bu da seçim için gerekli olan %50+1 oy oranının 2-3 puan gerisinde olduğumuzu gösteriyor. Seçimin son haftasına girerken, seçmenlerin güçlü olana yönelme eğilimini göz önünde bulundurduğumuzda bahsettiğimiz ümidin haklı gerekçelerini görüyoruz” dedi. Aksoy ise son haftaya girerken yapılması gerekenin potansiyel seçmene yönelmeden büyük bloku tutmak olduğunu belirtti. “Topladığı parçaların gençlik ve orta-üst sınıf, çalışma çağındaki orta yaş olmak üzere iki ana kümeden oluştuğunu görüyoruz. Bu nedenle asıl odak noktası bu bloğu sabit tutmak olmalıdır” dedi.
‘SEÇMENLER LİSTELERE GETİRİLEN GÜÇ DEĞİŞİMİNE ODAKLI’
Kararsız seçmenin telaffuzunun arttığını hatırlatan Ertan Aksoy, “Elbette böyle bir tespitimiz yok. Bu seçimlerde asıl faktörün kararsız seçmenlerden çok küçük partilerden büyük partilere geçiş olduğunu görüyoruz.” Liste tartışmalarıyla ilgili görüşünü aldığımız Aksoy ise, “Seçmenlerin listelere bakıp bakmadığını sorduğumuzda sadece yüzde 61’inin listelere baktığını bildirdik. Katılımcıların %61’inden sadece %7’si tutumlarının olumsuz etkilendiğini belirtti. Bu nedenle listelerden ziyade iktidar değişikliği odaklı bir seçmen profili gözlemlediğimizi söyleyebiliriz.”
‘İNCE’NİN ELEKTRİK ARKASI AKP’YE KAYDIRDI’
Anavatan Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin HDP seçmeni dışında her kesimden oy toplayabildiğini belirten Aksoy, “İnce’nin dört büyük partinin öfkeli seçmeninden oy aldığı ve bunda doğru. AKP’den de oy aldı. Baktığımız zaman İnce’nin İyi Parti, CHP, MHP ve AKP’den oy aldığını, tek bir HDP/Yeşil Sol seçmeninden oy alamadığını görüyoruz. Ancak bir zamanlar yüzde 9’a yükselen İnce’nin mevcut durumda yüzde 5’e gerilediğini ve bu yüzde 4’lük kaybın AKP’ye büyük ölçüde geri döndüğünü söyleyebiliriz.” Çet İttifakı adayı Sinan Ogan’a da geçiş olduğunu belirten Ertan Aksoy, Ogan’ın oy oranının yüzde 2,5’tan yüzde 5 civarına ilerlediğini ve bu oyların daha çok MHP ve DÜZGÜN Partili seçmenlere kaydırıldığını belirtti.
‘HÜDA-PAR DOĞRUDAN OY KAYBETMEDİ AMA AKP’YE DÖNÜŞ EĞİLİMİNİ KIRDI’
Hüda-Par’ın Cumhur İttifakı’na katılmasının ardından doğrudan oy kaybetmediğini belirten Ertan Aksoy, “Ancak AKP’nin veya Erdoğan’ın oylarının artmasına neden olmadı. Ancak Hüda-Par ile ittifak yapılmalı” dedi. Bu bağlamda Hüda-Par, radikalleşmeden uzak muhafazakar seçmenin AKP’ye dönüş eğilimini kırmıştır” diyerek Refah Partisi’nin kaybınıza yakın bir takviye sağlayacağını belirtti.
‘HDP/YEŞİL SOL’UN ELİ GEÇMİŞ DÖNEMLERDEKİ GİBİ RAHAT DEĞİL’
Öncelikle Türkiye İşçi Partisi’nin 2 puan civarında oy aldığını belirten Ertan Aksoy, “Seçmenin güçlüden yana olma eğiliminden bahsettik. Bu bağlamda TİP son düzlükte büyük partilere oy kaybedebilir, bu dikkate alınmalı” dedi. Bunun yanı sıra Aksoy, Yeşil Sol’un oylarında düşüş olup olmadığını sorduğumuzda Partili TİP’e bağlı olarak, “HDP/Yeşil Sol’un elinin eskisi kadar rahat olmadığını belirtmeliyiz. Bunun temelde iki nedeni var. Bunlardan birincisi CHP’li oyların geri çekilmesi, baraj 7 puana düşürüldükten sonra barajı aşmak amacıyla HDP’ye verildi, ikincisi TİP’in de aynı havuzdan oy alması” dedi.
‘GÜÇ CEPHESİNDEN YÜKSELEN SÖYLEM ÖLÜMÜN KABULÜNÜ TEMSİL EDER’
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs seçimleri siyasi darbe girişimidir” ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın sözlerini hatırlatan Ertan Aksoy, “14 Mayıs akşamı ya şampanya patlatıp sabaha kadar kutlayacaklar olacak. Ya da temiz alınlarını minnet için secdeye koy” diyen Ertan Aksoy, “Bu söylemler yenilgiyi kabullenmeyi temsil ediyor. Bir yandan da kaybı garantiliyor. Öyle ki bahsettiğimiz söylem biçimi yüzde 30’a dokunuyor olabilir. İktidarın seçmenlerini sabitliyor, ancak potansiyel seçmenleri olumsuz etkiliyor.” Kaotik ortamlarda seçmenin umut vaat eden tarafa yöneldiğini vurgulayan Aksoy, “Görüyoruz ki iktidar umuttan çok korku vaat ediyor. Bu kayıp anlamına geliyor. Muhalefet geçmişte çoğu kez haklı da olsa bu hatayı çok kez yaptı. Ancak bugün ders aldığını, umudu maddi ve manevi olarak örgütlediğini görüyoruz.”