İptal Edilen Bir Plandan Sonra Sevinçten Dört Köşe Olanlar Neden Hayatta Bir Şeyleri Kaçırmaktan Bu Kadar Keyif Alıyorlar?
Jomo (Joy of Missing Out) olarak bilinen, hayatta bir şeyleri kaçırmaktan keyif alma durumu, özellikle pandemiden sonra nüfusun büyük çoğunluğunu etkisi altına aldı.
Buluşmaya gitmek istememek, bir konserin iptal olması, yapılması gereken bir toplantının ertelenmesi… Bütün bunlar okurken bile size bir rahatlık sağlıyorsa, sizde de Jomo olabilir!
Bir şeyleri kaçırmaktan korkmamak çoğu insanda yaygın bir hâle geldi.
Özellikle yalnız vakit geçirmekten keyif alan insanlarda yaşanan bu durum, hayatta bir şeyleri kaçırma korkusunun zıttı olarak kabul ediliyor. Nasıl ki sosyal medya kullanıyor, her gün akışı takip ediyorsak bu, yeni şeyleri kaçırmak istemememizin bir sebebi.
Bunun hiç umrunda olmadığı bir grup var, biliyoruz. İşte Jomo olarak bilinen bu bilimsel durum bir araştırmayla taçlandı. Washington Eyalet Üniversitesinin 1000 kişi üzerinde gerçekleştirdiği bu çalışmada insanlara çeşitli sorular sorularak Jomo olup olmadıkları tespit edildi.
Peki sonuçlarda ne çıktı dersiniz?
Bulusma saatinde mental sagligimin nasi olacagini bilmeden söz verdigim plan iptal olunca me pic.twitter.com/u0lsSZtxMI
— onur (@entiwos) January 27, 2024
Sosyal anksiyete! Belki tek bir sebep değildir fakat yüksek oranla Jomo yaşayan insanların sosyal ortamlara girmekte güçlük çektiği gözlemlendi. Sorulan sorular arasında hayattan memnuniyet düzeyine kadar her şey vardı.
Makalenin yazarı ve psikoloji profesörü Chris Barry, bir şeyleri kaçırmanın getirdiği zevkin çoğunlukla sosyal etkileşimden kaçınmanın sonucu olduğunu belirtiyor. Hâl böyleyken kimlerin ne yaptığını merak etmedikleri için sosyal medya kullanımının da olabildiğince az olduğu düşünülse de ta daa!
Cevap tamamen ters! Çünkü sosyal medya uzaktan etkileşim kurulduğu için en çok tercih edilen şey.
İlk örneklem grubunda Jomo’su yüksek kişilerin sosyal medya kullanımı ve hayattan duyulan zevkin yüksek olduğu gözlemlendi. Bu da tüm yolları sosyal anksiyeteye götürüyor. Peki anksiyeteye sahip olmayan kişilerin Jomo’su yüksek değil mi?
Bunun için de ikinci bir grupla çalışma gerçekleştirilmiş. Söz konusu grup, çok az da olsa neredeyse 1000 kişinin %10’unu temsil ediyor. Bu da aslında bu kişilerin yalnızlığı sevdiklerine kapı aralıyor.
Ancak merak etmeyin. Jomo’nun kalıcı bir durum olmadığı konusunda uzmanlar hemfikir. Bu durumun sabit bir ruh haline bağlı olmayıp içinde bulunulan ruh halinin de çok belirleyici bir faktör olduğu düşünülüyor. Hepimize bol Jomo’lugünler!
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
haberakcakent.com.tr