Rusya’nın Suriye üsleri sessiz kaldı
Rusya’nın 2015 yılında Suriye iç savaşının gidişatını değiştiren Hımeymim Hava Üssü’ndeki faaliyetlerinin büyük ölçüde durdu.
Moskova, Esad rejiminin 2015 yazında muhaliflere karşı toprak kaybetmesinden sonra direkt askeri müdahalede bulunmuş ve Suriye’de asker üsler kurmuştu.
Hazar Denizi, İran ve Irak üzerinden oluşturulan hava koridorunu kullanarak Hımeymim’deki hazırlıklarını tamamlayan Rusya, Eylül sonunda Suriye’deki muhaliflere karşı ilk hava saldırılarını düzenledi. Bu müdahale, Esad Rejimine 9 kanlı yıl kazandırdı
Rus hava kuvvetleri, Kasım 2024’e kadar Esad rejiminin en büyük güvencesi olarak sahada aktif kaldı. Aynı zamanda, ABD hava kuvvetlerinin ülkenin doğusunda yürüttüğü operasyonlarla olası çatışmaları önlemek için hava sahası kullanımını koordine etti.
Ancak, son aylarda Hımeymim Hava Üssü’ndeki hareketlilik ciddi şekilde azaldı. Rejim ordusunun ve İran destekli güçlerin dağılması sırasında uluslararası kamuoyu, Rusya’nın nasıl bir müdahalede bulunacağını merakla bekledi. Ancak geçmiş yıllara kıyasla Rus hava saldırılarının oldukça seyrek gerçekleştiği bildirildi.
ÜSLER SESSİZ KALDI
Hımeymim’den alınan son görüntülerde, üssün geniş pistlerinde ve hangarlarında ne uçak görüldü, ne de personel.
Rusya, Suriye’deki yeni yöneticilerle temaslarını sürdürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Suriye’deki tesisleri ve personelini koruma yükümlülüğü nedeniyle sahayı kontrol eden gruplarla irtibatta olduklarını ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’deki tüm siyasi güçlerle temas halinde olduklarını belirtti. Zaharova, Rus vatandaşlarının ve askeri unsurların güvenliğinin öncelikli konuları olduğunu vurguladı.
Zaharova, “Diplomatik, askeri ve ticari temsilciliklerimizin güvenliği bizim için bir öncelik. Viyana Sözleşmeleri de dahil olmak üzere uluslararası hukuka uyulması bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Sözcü ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda Suriye’de kapsamlı bir siyasi sürecin başlatılması gerektiğini ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, İran’ın Suriye’deki güçlerinin tahliyesi için Rusya’dan yardım istediğini açıkladı.
Putin, “Hımeymim Hava Üssü’nü kullanarak 4 bin İran yanlısı savaşçıyı Tahran’a götürdük. İran destekli grupların bir kısmı savaşmadan Lübnan’a, diğer kısmı ise Irak’a tahliye edildi” dedi.