Şenlik Coşkusu Milas Sokaklarını Sardı
Milas Belediyesi ile çeşitli oda ve kurumların işbirliğiyle düzenlenen 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği, 12 Kasım Cumartesi günü düzenlenen kortej yürüyüşüyle başladı. Yürüyüşün akabinde hasat, zeytinyağı sıkımı, söyleşilerle devam eden şenliğin 1. gününde gerçekleştirilen zeytin hoşu müsabakası vatandaşlardan ağır ilgi gördü.
Milas’ta bu yıl 8.’si düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği başladı. Şenlik kapsamında düzenlenen kortej yürüyüşü, 12 Kasım Cumartesi günü saat 09.30’da Salı Pazar Yeri’nden başlayarak; Kadıağa Caddesi, Cumhuriyet Caddesi güzergâhında devam ederek Atapark Meydanı’nda sona erdi.
Kortej Yürüyüşü’ne katılan Milas Belediye Lideri ve Şenlik Komite Lideri Muhammet Tokat ve beraberindeki heyet, Milas sokaklarında vatandaşları selamladı. Birbirinden özel yöresel kıyafetleri giyen üreticiler, Milas sokaklarını renklendirdi. Şenliğin kortej yürüyüşüne; siyasetçiler, üreticiler, atletler, üreticiler, endüstriciler, muhtarlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Davul zurna eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe ellerinde zeytin dolu sepetler ve yöresel kıyafetleriyle renk katan bayanlar, efeler, çocuklar ve tüm konuklar, şenliğin coşkusuyla Milas sokaklarını sarıp sarmaladı.
Kortejin son durağı olan Atapark Meydanı’nda bir konuşma gerçekleştiren Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, “O periyotlarda bütün arkadaşlarım hatırlarlar. Biraz antik çağlardan beri zeytinin başşehri olmasına karşın dökme zeytinyağı, sabunluk zeytinyağı ile burun kıvrılan, kıymet verilmeyen bir zeytin ve zeytinyağı ile karşı karşıya idik. Yanlış hatırlamıyorsam 6 yahut 7 aile markamız vardı ve yerelde de hiçbir etkinliğimiz yoktu. Hatta o devirlerde ülke çapında zeytinyağına karşı olumsuz bir kampanyayı da hepiniz hatırlarsanız. Yemek programlarında aşçılar, şefler yemek yaparlar. Soğanı doğrarlar, baharatları atarlar ve bir de derler ki, ‘bir de sıvı yağımızı ekleyelim.’ Biz ona zeytinyağı dedirtemedik o dönemlerde… İşte o devirlerde Milas’a döndük ve şu gördüğünüz, ardımda duran ortak akıl ile bir yola çıktık. Periyodun kaymakamı Sayın Fuat Gürel’in öncülüğünde Milas’ta zeytin hasat şenliği başlatıldı. Onun da ötesinde bu ortak aklın yapıtı olarak Tarım Fuarı ve birçok şey başarıldı.” diye konuştu.
Başkan Tokat, konuşmasının devamında, “Dökme zeytinyağından, sabunluk zeytinyağından Türkiye’nin bir numarasına, Avrupa Birliği coğrafik işaretini almış birinci ve tek zeytinyağına geldik. Bunu çok kısa vakitte başardık. Daima bir arada başardık. Bu işareti almak bizi şu anda Türkiye’de ve dünyada çok kıymetli bir noktaya getirdi lakin vazifemiz bitmedi. Aslında vazifemiz daha artık yeni başlıyor. Uzmanlara ve akademisyenlere yaptırdığımız bir incelemede Avrupa Birliği coğrafik işareti almış bir zeytinyağının dış satım kapasitesinin en az 40 milyon dolar olması lazım. Biz Milas olarak şimdi 6 milyon dolardayız. Yani gidecek çok daha yolumuz ve yapacak işimiz var. Biz iki gün bir şenlik yapacağız. Lakin biz buraya oynamaya, zıplamaya gelmedik. Çok değişik tertiplerle şenliğimizi renklendireceğiz. Çok değişik noktalardan gelmiş uzmanlarımız, gazetecilerimiz, sanatkarlarımız, konuklarımızla çok geniş kitlelere ulaştıracağız. Evet, program ne kadar renkli olursa şenlik o kadar canlı geçer. Bu nedenle tek maksadımız Milas’ı, Milas’ın Memecik zeytini ve Milas zeytinyağını şu andaki noktasından çok daha yükseklere taşımak. Ülkede ve memleketler arası arenada çok daha başarılı hale getirmek için çalışma yapmaktır.” dedi.
Tokat, konuşmasının devamında şu sözleri kullandı: “Bu gördüğünüz alanda, bu ortak akıl çalışması içerisinde hiçbir resmi kurum yok. Maalesef Valilik kararıyla bütün resmi kurumlar şenlikten takviyesini çekti. Tüm çaldığımız kapılar kapandı, isteklerimiz reddedildi. Bu gerimizdeki arkadaşlarımız ve tüm Milaslılar olarak çok üzgünüz. Yaptığımız şenlikler işe yaramıyor olsaydı anlardık. Bugün AB coğrafik işareti almış Türkiye’nin birinci ve tek zeytinyağının coşku ve gururunu yaşamak varken, bu küskünlük niçin? Bu çekinmişlik niçin? Bu bizi yalnız bırakmak niçin? Biz niye burada yalnız bırakıldık? Ben bu hususta çok üzgünüm lakin Milas halkı bugün buna gereken yanıtı verdi. Hepimiz Milas için çalışacağız. Milas zeytinyağı için çalışacağız. Bu tertipler egolarımızı tatmin etme, reklam yapma, gösteri alanı değil. Burası Milas’ı, zeytinciliğimizi geliştirmek ve bunun için fedakarca çalışma yeri. Biz bu tertipleri bireysek ikbal amaçlarına kurban etmeyeceğiz.”
Şenlik düzenleme komitesi üyeleri ve konukların konuşmasının akabinde alandaki stantlar gezildi ve hasat için seçilen Milas’ın Kırcağız Mahallesi’ndeki zeytinlikte hasat gerçekleştirildi. Şenlik programı, birebir mahallede bulunan Aagean Zeytinyağı Fabrikası’nın gezilmesiyle devam ederken, Hasret Mekik ve gastronomi uzmanlarının iştirakiyle Atapark’ta“Zeytinyağlı Yemeklerin Dünya Mutfağındaki Yeri ve Önemi” hakkında söyleşi gerçekleştirildi.
Şenliğin en renkli kısmı ise Zeytin Hoşu seçimi sırasında gerçekleştirildi. 8. Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin Zeytin Hoşu, 29 aday ortasından heyet tarafından değerlendirildi.
Jüri üyeleri; 1.’yi Saniye Ak Bozdağ, 2.’yi Necla Hikaye Tekin, 3.’yü ise Zehra Küçük olarak belirledi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı