Uludağ eteklerindeki barajlar kurudu
BURSA’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 5’e geriledi. Doğancı Barajı da yüzde 35 dolulukla kritik seviyede. Kar yağışının beklenen düzeyde düşmemesi durumunda yaz aylarında kentte su sıkıntısı yaşanabileceğine dikkat çeken BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. bu olursa su ile ilgili endişelerimiz ortaya çıkar.” dedi.
Uludağ’ın eteklerinde yer alan ve Bursa’nın içme suyu kaynağı olan Doğancı Barajı’nı besleyen Nilüfer Barajı’nda kuraklık nedeniyle doluluk oranı kritik seviyelere indi. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin resmi internet sitesinde yer alan verilere göre Nilüfer Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 5’e düştü. Suyun çekilmesiyle barajın içinde kalan köprü de ortaya çıktı. Nilüfer Barajı’nın 2014 Ocak ayı doluluk oranı yüzde 76, 2022 Ocak ayı doluluk oranı ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
Doğancı Barajı da yüzde 32 doluluk oranıyla kritik seviyede. Bursa, yaz döneminde Uludağ’a beklenen düzeyde kar yağmazsa su yüküyle karşı karşıya kalma tehdidi altında. ‘KASIM VE ARALIK AYLARINDA KAR BEKLİYORDUK’ Doç. Efsun Dindar, “Yağışların periyodik olarak azaldığını, sıcaklıkların arttığını ve küresel ısınmaya bağlı doğal afetlere maruz kaldığımızı biliyoruz. Bu aslında iklim değişikliğine bağlı olarak küresel ısınmanın bir sonucu. şu an normalde kasım ve aralık. ocak aylarında kar yağmasını bekliyorduk ama hala kar yağışı yok. şu an ülkemiz yüksek baskının etkisi altında. uzun vadeli tahminlere baktığımızda bakın bu ayda kar yağışı yok kar yağışı olmaması su kaynakları açısından büyük sıkıntı yaşayacağımız anlamına geliyor barajlarımızdaki doluluk oranlarına bakarsak Doğancı Barajı’nın kritik seviyeye sahip olduğunu ve Nilüfer’in ne olduğunu görüyoruz. Barajda su seviyesi yok denecek kadar az. Bursa’nın nüfusunu, sanayisini ve tarımını dikkate alırsak önemli ölçüde suya ihtiyaç duyan ve tüketen bir şehir olduğunu görüyoruz. ‘KAR YAZ AYLARININ GÜVENLİĞİDİR’ Barajlardaki kar yağışı ile doluluk oranının paralel olduğunu belirten Doç. Dr. Dindar sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurak bir kış geçirirken önümüzdeki dönemlerde su ihtiyacımızı nasıl karşılayacağız, su yokluğunda nasıl bir öngörümüz var. Şu anda BUSKİ tarafından açılan yer altı su kuyularından şehre su temini.Yani hem barajdan hem de yer altı sularından destek alarak gidiyoruz.Verilere göre Bursa’ya günde 430 bin metreküp su veriliyor. ve kişi başı su tüketimi 140 litre.Suyumuzu hiç bitmeyecekmiş gibi tüketmeye devam ediyoruz ama ne yazık ki kar yağışı, yağış yok.Barajlardaki su seviyesi düşük ve hepimizin çeşitli önlemler alması gerekiyor hem kişisel ve endüstriyel olarak yer altı sularının bizi idare edebileceği noktada.Karlar eridiğinde barajlarımıza su kaynağı oluyor.Kar suları toprak tarafından çekildiğinde yer altı sularımız besleniyor. hızlı kentleşme. Her tarafı betona dönüştüğünde yağışın yer altı sularına ulaşması imkansızdır. Biz de engelleyeceğiz. Çünkü suyun emilebileceği bir toprak bırakmıyoruz. Yağış, olması gerektiği kadar sık ve sık düşmez. Yağmur yağdığında felaket gibi yağar. Ne yazık ki, onu emecek yeterli toprak olmadığında ve yeterli yeşil alan olmadığında, yüzey akışına geçerek bir sele neden olur. Can ve mal kaybına neden olabilir. Kar yağdığında, karın yazın garantisi olduğunu biliriz. Çünkü hem tarımsal, bireysel hem de endüstriyel kullanım için depolarımızın dolu olması, rahat bir yıl geçireceğimizin göstergesidir. Ancak şu an Bursa’nın en önemli noktalarından biri olan Uludağ’da kar yağışı ne yazık ki istediğimiz seviyede olmadı. Ocak ayında da yağmur yağacak gibi görünmüyor.”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, mevcut su rezervlerinin Bursa’nın 60 günlük su ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.